Pigestenen på Læsø - Født af et isbjerg

Danmarks fladeste landskab er Rønnerne på Læsø. Der er så fladt, at du dårligt kan kalde det et landskab, men nærmere et hav du kan gå på. Men helt fladt er der nu ikke. Overalt er der sten - store sten - og Pigestenen er Rønnernes største. Den er to meter høj og fem meter lang. På afstand bryder den horisontens grænse mellem himmel og hav. Kommer du tæt på stikker den op af strandengens vækster; tung og mægtig i en bræmme af vand, som var den faldet ned fra himlen og havde sprængt et krater.

Adgang

Pigestenen er offentlig tilgængelig til fods (eller på hesteryg) ad Ebbevejen, der snor sig fra Saltsyderhytten og ud på Hornfiskrøn. Der er P-pladser ved Saltsyderhytten og herfra en gåtur på 1,5 km, før du kan prøve at bestige Rønnernes højeste punkt. I vintermånederne er turen svær eller umulig, da Rønnerne på den årstid ofte overskylles af havet.

Kulturhistorie

Pigestenen kaldes også Store Pigesten, da der knap 200 meter sydøst for findes Lille Pigesten. De ligger begge på Kringelrøn. Der går flere historier om, hvad de to kæmpesten skylder deres navn. Sagnet siger, at to piger bjærgede sig op på stenene, da to gale tyre var efter dem. I en anden udlægning fortælles det, at to piger reddede sig op på stenene, da fremmede stude fra et forlist skib var kommet i land. Den sidste historie beretter, at pigerne reddede sig op på stenene fra et pludseligt stigende hav, der skyllede ind over rønnen.

Geologi

Pigestenen var svensker, før den blev læsøbo. De store sten, der ses på størstedelen af Rønnerne stammer fra isbjerge, der brækkede af indlandsisen for omkring 10.000 år siden. På det tidspunkt var det meste af Nordjylland dækket af et ishav, hvori bræen kælvede isbjerge langs svenskekysten - isbjerge store nok til at bære tonstunge sten. Pigestenen er aldrig blevet vejet, men den anslås at veje knap 100 tons.

Placering:

UTM: 32V 620221 E, 6344617 N Datum: WGS84

Last updated by

IMPORT Naturstyrelsen VD
 

Contact

Address

Facilities

  • By / Område

    • Læsø

Find routes

Find a route to this destination

From

Transport

  • Coordinates

    Longitude : 10.9901863274079
    Latitude : 57.227163160301