Stursbøl plantage blå tur

Vandreture

På kortet er angivet tre forskellige turforslag, der i plantagener afmærket med farvede pletter på træerne. En regional hærvejsrute går endvidere tværs gennem skoven i nord-sydgående retning.

Blå tur – Troldeskoven

Turen er på ca. 1,8 km og begynder ved Troldeskovens parkeringsplads (P1). Troldeskoven er i dag udlagt som naturskov, hvilket bl.a. indebærer at der ikke er "ryddet op" efter stormen i 1999 og at de træer, der vokser frem, har sået sig selv. Troldeskoven bestod indtil stormen i 1999 af krogede skovfyr, som stammer fra plantagens første anlæg i begyndelsen af 1800-tallet. De forkrøblede træer fik lov at blive stående, og udviklede groteske former. Nogle af træerne står endnu som døde monumenter.    Der er flere forklaringer på hvorfor træerne så ud som de gjorde. Sagnet siger, at skoven i gammel tid var beboet af trolde. En anden forklaring er, at fyrretræerne kort tid efter plantningen blev ngrebet af den lille sommerfugl fyrrevikleren, hvis larver ødelægger unge træers knopper og derved skaber de ejendommelige former. I dag er skoven helt sikkert befolket af trolde og andre underlige væsner. De er skåret ud med motorsav i en del  af de væltede træer.

Blå tur – Gravhøjene

Turen på ca. 2 km kan passende begyndes fra parkeringspladserne P1 eller P2. Bemærk især områdets mange gravhøje, som har forbindelse med såvel tidligere bopladser her som med Hærvejen. Tidligere stod her mest rødgran, men på grund af stormfald og billeangreb, har det været nødvendigt at rydde skoven, og der er lavet nye blandede bevoksninger.

Last updated by

IMPORT Naturstyrelsen VD
 

Contact

Address

Facilities

  • By / Område

    • Askov

Find routes

Find a route to this destination

From

Transport

  • Coordinates

    Longitude : 9.19700216608969
    Latitude : 55.3404581666076