Svantestenen

Svantestenen

Svantestenen findes i en lysning i ældre bøgeskov. Stenen står på en af Aborrebjergets sydlige toppe. Stenen er 3,5 x 3 m stor og op til 2,3 m høj.Toppen er højest mod øst, "hvor den rejser sig i vejret med en svanehals".

Geologi

Det er en sten af granit med indsprængte rødlige partier, og med en del furer og riller, hvoraf nogle er hesteskoformede. De skarpe indhug kaldes "troldens negle".

Sagn

Der er mange sagn om Svantestenen. Nedenfor er plukket nogle få.

To søstre - vist jættekvinder - blev uvenner. Den ene byggede Magleby Kirke; den anden boede på Rygen, og herfra kastede hun Svantestenen, som faldt på Aborrebjerget.

Den gang den første kristne kirken var blevet bygget på Møn -  i den by som kirke nu kaldes Magleby - blev en troldkvinde i Skåne derover så arrig, at hun slyngede et klippestykke over mod kirken. Men det var dog forgæves, thi stenen ramte ikke kirken men faldt bag ved klinten på den høj, som kaldes Aborrebjerg, og der er den endnu at se.

En trold på Rygen ville forhindre Magleby Kirkes bygning, men stenen nåede ikke så langt, den faldt på toppen af Aborrebjerget. Den siges at ligge så dybt i jorden som over jorden.

Magleby Kirke blev opbygget af to søstre, og der var to spir på kirken. Heksen ramte det ene spir, så det faldt, og stenen fløj tilbage i kirkeskoven.

Kæmpen Svantese på Bloksbjerg har kastet stenen over Østersøen efter Magleby Kirkes høje spir, men ved Guds beskyttelse flyver stenen en halv mil tilbage.

Adgang

Svantestenen er indtegnet på vandretursfolderen for Møns Klint og Klintholm.

Last updated by

IMPORT Naturstyrelsen VD
 

Contact

Address

Facilities

  • By / Område

    • Borre

Find routes

Find a route to this destination

From

Transport

  • Coordinates

    Longitude : 12.5366486078416
    Latitude : 54.9781689275968