Vejle Havn-Træskohage Fyr: ’Vejles whiskybælte’

Vejle Havn-Træskohage Fyr: ’Vejles whiskybælte’
Distance: 14 km. Sværhedsgrad: EPP 2-3 (sværere i østenvind). 

En kajaktur langs den nordlige kyststrækning af Vejle Fjord giver dig mulighed for at se de dyre strandvejsvillaer på helt tæt hold. Desuden passerer du Tirsbæk Gods. Området omkring fyret er skønt, og der er en flot udsigt til sydsiden af fjorden og til Fyn.
  

Vejle Fjord blev verdensberømt i Danmark, da en udsultet finhval i sommeren 2010 strandede i fjorden. Men den 22 km lange fjord, der munder ud i Kattegat, danner samtidig rammerne for en masse, fine kajaktur-muligheder fra Vejle by, hvor du passerer Danmarks mest trafikerede bro: Vejlefjordbroen.

Turen fra Vejle til Træskohage Fyr passer fint med at ro ud til fyret, holde en spisepause og så ro tilbage til Vejle - 28 km i alt.

Kurs mod Tirsbæk Slot
Begynd turen i Skyttehusbugten/Vejle Havn. Kort efter passerer du under Vejlefjordbroen og ror forbi de dyre strandvejsvillaer. Efter 5 km når du ud til Tirsbæk Strand med kiosk og toilet. Kort efter passerer du Tirsbæk Gods ca. 200 meter fra kysten - og kan nu betragte bøgeskoven og skrænterne fra vandsiden. Det er en smuk tur langs skovklædte kyster og enkelte marker. Fra Tirsbæk og udefter er der desuden meget fredfyldt.

Efter ca. 7 km kan du gå i land ved en lille rasteplads efter Uldbæk. Der er også mulighed for rast og toilet ved Daugård Strand, ca. 9 km fra Vejle. Derefter fortsætter du forbi udmundingen af Rohden Å, der er kendt for sit gode fiskevand, og hvor der ofte er rigtig mange fugle på og ved det lave vand. Efter å-udløbet starter skrænterne igen, og kort efter når du et lavtvandsområde med sandbanker.

Om vinteren er der mange små lappedykkere og andre trækfugle. På sommerdage kan man være heldig at se en enkelt sæl eller marsvin. Vær opmærksom på, at stranden langs hele kysten ofte er meget stenet.

Udsigt til Fyn
Nu nærmer du dig fyret, som du har kunnet se på lang afstand. Træskohage Fyr er et lille gammelt fyr, som ikke er i drift mere. Men området omkring fyret er skønt, og der er en flot udsigt til sydsiden af fjorden og til Fyn. 500 meter efter fyret er der en større rasteplads, hvor der er borde, bænke og toilet. Den kan du nå med bil. 

Der er ingen overnatningsmuligheder på turen. Du kan dog fortsætte fra fyret til Rosenvold Camping, ca. 4 km ekstra. Fortsætter du længere ud langs kysten, kan du desuden møde træer, som er skredet ud i fjorden på grund af plastisk Lillebælt-ler.

Alt i alt en tur, der kan ros hele året. Tjek dog lige vejrudsigten, da bølgerne kan blive ret store ved vindretninger fra syd/øst.

Faciliteter
P-pladser:
Der er parkeringspladser ved Tirsbæk Strand, Daugård Strand og kort efter Træskohage Fyr (kan være lidt svær at finde ned til i bil) - man skal passere Vejlefjord Sanatorium.

Toiletter:
Tirsbæk Strand, Daugård Strand og endelig rasteplads 500 meter efter Træskohage Fyr.

Landgangssteder:
Tirsbæk Strand, offentlig badestrand med kiosk og toilet. Derefter er der en lille plads lige efter Uldbæk, dernæst Daugård Strand (toilet) og endelig ved Træskohage Fyr eller 500 m senere.

Spisesteder:
Kiosken ved Tirsbæk Strand eller restaurant på Vejle Havn.

Overnatning:
Ikke muligt. Du kan dog fortsætte fra fyret til Rosenvold Camping, ca. 4 km ekstra. http://www.rosenvoldcamping.dk/ 

Flora og fauna
Om vinteren er der mange små lappedykkere og andre trækfugle. På sommerdage kan man være heldig at se en enkelt sæl eller marsvin.

Længere ude langs kysten møder man træer, som er skredet ud i fjorden pga. plastisk ”Lillebælt-ler”.

Links
Vejle Kajakklub: 
http://www.vejlekajakklub.dk/ 
Træskohage Fyr: 
http://www.fyrtaarne.dk/traeskohage.html 
Tirsbæk Gods:
http://www.tirsbaekgods.dk/

Last updated by

IMPORT Naturstyrelsen VD
 

Contact

Address

Svineryggen 11
7100 Vejle

Facilities

  • By / Område

    • Give

Find routes

Find a route to this destination

From

Transport

  • Coordinates

    Longitude : 9.55647610438835
    Latitude : 55.7082439947724