Koll på Köpenhamns stadsdelar

Photo: Martin Heiberg - Copenhagen Media Center

Lär känna en av världens mysigaste huvudstäder där sevärdheter, shopping och mat i världsklass finns inom bekvämt gång- eller cykelavstånd från centrum. Utforska de olika stadsdelarna, alla med en unik karaktär och stämning, och hitta din favoritplats i Köpenhamn.

Vesterbro

Vesterbro som tidigare var Köpenhamns stökigaste kvarter är nu ett av de hippaste områdena i staden. Här kan du shoppa i små coola butiker och besöka trendiga restauranger och barer. Vesterbro har till och med sitt eget meatpacking district Kødbyen, där du kan äta gott och vandra mellan olika uteställen till långt in på natten. Missa inte heller mysiga Værnedamsvej som är full av caféer, restauranger och delikatessbutiker. Gatan kallas i bland för Köpenhamns Paris för den speciella stämningen. 

Nørrebro

Endast en kort promenad från Sjöarna och Nørreport Station ligger livliga Nørrebro som blivit en av Köpenhamns mest populära områden med charmig atmosfär och rik blandad kultur. Här finns några av stadens hetaste gator med massor av små butiker, caféer, barer och restauranger (kolla in Jægersborggade, Elmegade och Blågårdsgade). Passa även på att besöka den rofyllda och vackra Assistens Kirkegård där bland annat H.C. Andersens ligger begravd. 

Live like the locals in Østerbro

Photo:Wonderful Copenhagen

Østerbro

Eleganta Østerbro har breda boulevarder, delikatess- och designbutiker och många gröna oaser. Här är storstadspulsen inte lika påtaglig och du kan strosa runt och njuta av parkerna, små caféer och bra shopping. Det är även här du kan hälsa på den Lilla Sjöjungfrun där  på sin klippa i havet eller ha picknick i Köpenhamns största park, Fælledparken.

Frederiksberg

Frederiksberg är en oas av lugn och mondäna miljöer nära stadens centrum. Köp med dig en kaffe från ett av de många caféerna och ta en promenad i vackra Fredriksberg Have eller bland de fina gamla stenvillorna med trädgård som ligger mitt i stadsbebyggelsen.

Du kan gå till Fredriksberg från Köpenhamns Central via Gammel Kongevej, en fantastisk shoppinggata med vackra gamla byggnader och trendiga caféer och restauranger. Frederiksberg är även en bra destination för dig som gillar att shoppa.

The shopping street Strøget

Photo:Ty Stange - Copenhagen Media Center

Köpenhamn City

I Köpenhamns mysiga centrum kan du lätt ta dig mellan stadens absoluta toppattraktioner till fots eller på cykel genom vackra gator och gränder. Se det kungliga slottet Amalienborg, roa dig på Tivoli, shoppa loss i märkesbutikerna på Ströget och ta en fika på en av de små sidogatorna. Passa även på att besök andra kända platser som den färgglada turistmagneten Nyhavn.

Photo: Martin Heiberg - Copenhagen Media Center
Christiania in Copenhagen
Photo: Kim Wyon

Christianshavn & Holmen 

I Christianshavn hittar du några av Köpenhamns mest pittoreska kvarter med vackra hus från 1600-talet. Ta en promenad och fika på något av caféerna som ligger längs den mysiga kanalen och klättra upp i tornet på Vor Frelsers Kirke. Det är även här du hittar fristaden Christiania som grundades 1971 av en grupp hippies som ockuperade några övergivna militärbyggnader och skapade ett alternativt samhälle. Christiania är i dag en blandning av unika hus, gallerier, musikscener och små matställen med billig organisk mat.

Området Holmen består av en serie av små öar som binder i hop Christianshavn med trendiga Refshaleøen. Området är fullt av maritim historia, men kanske mest känt för att det ståtliga operahuset ligger här - och den världsberömda restaurangen Noma

Ørestad, Copenhagen

Photo:Kim Wyon

Amager

På Amager kan du uppleva fina stränder, grönområden och prisvinnande arkitektur. Ta en guidad arkitekturvandring i en av Köpenhamns nyaste stadsdelar, Ørestad, och se ny dansk arkitektur när den är som bäst (som VM Bjerget, 8tallet och hotell Bella Sky). Resan till Örestad tar ca 10 minuter med Metro från Köpenhamns centrum. På Östra Amager kan du uppleva kust, natur och strandliv. Köpenhamnarna flockas till Amager Strand om somrarna men om vädret skulle vara dåligt kan du i stället besöka Nordeuropas största akvarium, Den blå Planet

Mer intressant läsning om Köpenhamn

Colorful Nyhavn in Copenhagen - La Sirenetta di Andersen
9 must-sees in Copenhagen
The old railroad on Amager in Copenhagen
Copenhagen's best hidden gems
Besucherin in der Ny Carlsberg Glyptotek in Kopenhagen
10 konstmuseer i Köpenhamn
Metro
Ta dig runt i Köpenhamn